No products in the cart.
ترانس چیست؟ انواع آن کدامند؟
ترانس:
ترانس ها یا به اصطلاح ترانسفورماتورها وسایل الکتریکی هستند. به طور کلی هنگامی که دو سیم پیچ در کنار هم قرار بگیرند و از یکی از آن ها یک ولتاژ عبور بدهیم سیم پیچ دوم حاوی یک ولتاژ می شود. این عمل به این صورت رخ می دهد که هنگام عبور جریان از سیم پیچ اولی در اطراف آن یک میدان مغناطیسی تشکیل می شود که به صورت منغیر است. همین میدان متغیر سبب ایجاد جریان در سیم پیچ دوم می شود.در این دو سیم پیچ هنگامی که هیچ تماسی انجام نشود انرژی ورودی به وسیله همین میدان مغناطیسی به سیم پیچ دوم منتقل می شود. به طور کلی برای این دو سیم پیچ نام گذاری انجام می شود به این صورت که هر کدام دارای ولتاژ ضعیف تری باشند به آن سیم پیچ فشار ضعیف می گویند و سیم پیچ دیگر را سیم پیچ فشار قوی می نامند.
اجزا تشکیل دهنده ترانس ها:
به طور کلی هر ترانس از یک هسته و دو سیم پیچ تشکیل می شوند. در ادامه به تعریف کلی هر کدام می پردازیم.
هسته:
هسته های ترانس ها از ورقه های مغناطیسی تشکیل شده اند. هدف از ورقه ورقه کردن هسته ها کاهش تلفات فوکو ها است. به طور کلی هسته مناسب باید دارای دو ویژگی باشد. اول این مورد که بتواند دارای قابلیت نفوذ مغناطیسی بالایی باشد و دوم اینکه هدایت الکتریکی کندی داشته باشد.
یکی از انواع هسته ترانس ها هسته های نوع حلقوی هستند. از این نوع هسته ها برای کاهش دادن یا افزایش جریان و ولتاژ استفاده می شود.
سیم پیچ های ترانسفورماتور:
هر ترانسفورماتور از دو سیم پیچ تشکیل می شود که به شکل حلقوی هستند. جنس این سیم پیچ ها بیشتر از نوع مس و آلومینیوم است. شکل سطح مقطع آن ها بیشتر به شکل دایره، ورق و یا چهار گوش است. در بعضی از موارد به علت کوچک بودن سیم پیچ ها آن ها را بر روی یک قرقره قرار می دهند.
موارد استفاده و کاربرد ترانس ها:
به طور کلی در ترانس ها اگر میزان تلفات حساب نشود اگر در ترانس اولی توان 100 وات وجود داشته باشد همین توان نیز در سیم پیچ دوم وجود دارد. این نکته مهم است که سیم پیچ دوم از خود توان تولید نمی کند بلکه همه توان از سیم پیچ اول به دومی منتقل می شود.
انواع تلفات در ترانس ها کدامند؟
هنگام استفاده از ترانس ها ممکن است آن ها داغ شوند . همین موضوع سبب می شود در ترانس ها تلفاتی وجود داشته باشد. این موضوع به این صورت است که هنگامی که ترانس اولی یک انرژی دریافت کرد کل انرژی به ترانس دوم منتقل نمی شود و مقداری از آن به صورت گرما و یا حرارت تلف می شود و از بین می رود.
در هر ترانس به طور کلی دو نوع تلفات به وجود می آید. نوع اول که به آن تلفات مسی می گویند که ممکن است هم در سیم پیچ اولی به وجود بیاید و هم در سیم پیچ دومی. نوع دوم از تلفات که به نام تلفات هسته شناخته می شوند شامل دو نوع گردابی و هیسترزیس هستند.
تلفات نوع گردابی:
در این نوع ار تلفات، در سیم پیچ که دارای هسته آهنی است، جریان متناوبی رخ می دهد. هسته سیم پبچ دارای خاصیت هادی است و همین هادی بودن سبب ایجاد یک جریان در هسته ترانس می شود که به آن جریان گردابی می گویند.
تلفات نوع هیسترزیس:
تلفات نوع هیسترزیس بر اثر پس ماند های مغناطیسی رخ می دهند. هنگامی که فلو یا شار مغناطیسی از هسته در یک جهت عبور کند هسته دارای وژگی آهنربایی می شود. در نیمه ی بعدی از سیکل یک مقدار از انرژی سبب از بین بردن نیروی آهنربایی می شود و این عمل در تمامی سیکل ها رخ می دهد.
انواع ترانس ها کدامند؟
-
ترانس های نوع رادیویی:
به طور کلی ترانس های نوع رادیویی به دو دسته IF و RF تقسیم بندی می شوند.
در مدل IF از آن برای گیرنده های رادیو و تلویزیون و در جهت کوپلاژ کردن قسمت هایی که کار تقویت کننده IF را انجام میدهند استفاده می شود. در این مدل از ترانس ها یک خازن قرار می گیرد که به کمک سیم پیچ اولی یک مدار هماهنگ را تشکیل می دهد. این مدار در فرکانس های خاصی به صورت تشدید می شود.
نوع دوم از ترانس ها نیز مانند نوع IF هستند و عملکردی مشابه از خود نشان می دهند.
-
ترانس ولتاژ:
در این مدل از ترانس ها سیم پیچ اولی دارای ولتاژ زیاد و دومی دارای ولتاژ کم است. توان نامی در این نوع ترانس ها کم است و هدفی که دارد فراهم کردن یک مدل از ولتاژ برای دستگاه های اندازه گیری و کنترل است. این نوع از ترانسفورماتور باید دقت بالایی داشته باشد به این جهت که برای نمونه گیری ولتاژ به کار می رود. در دو سر این خروجی ترانس ولتاژ هیچ اتصال کوتاهی نباید باشد.
-
ترانسفورماتور CT:
از این نوع ترانس برای اندازه گیری جریان در شبکه های انتقال برق استفاده می شود. این مدل ترانسفورماتور در مدار به صورت سری و برای اندازه گیری جریان به کار می رود. اگر جریان بالایی وجود داشته باشد این ترانس آن را به جریان های قابل اندازه گیری دستگاه تبدیل می کند. دستگاه ها به کمک این نوع ترانس در برابر جریان های بالا ایزوله می شوند. از نظر ساختار ترانس های نوع CT به دو مدل هسته بالا و هسته پایین تقسیم می شوند.
-
اتو ترانسفورماتور:
اتوترانسفورماتورها یکی از ترانسفورماتورهای قدرت است که به طور خلاصه به آن اتو ترانس می گویند. سیم پیچ اولی در این نوع از ترانس ها دارای سرهای متفاوتی است. ولتاژ ورودی به سیم پیچ اعمال می شود و از یکی از سرهای دیگر همان سیم پیچ خارج می شود. از مزیت این مدل به دلیل استفاده از یک سیم پیچ می توان به ارزان تر بودن آن و ابعاد کمتری که اشغال می کند اشاره کرد. اما در این سیم پیچ مزیت ایزوله بودن ثانویه از اولیه وجود ندارد.
-
ترانس های سه فاز:
از این ترانس ها در نیروگاه های برق برای انتقال انرژی برای کاهش یا افزایش ولتاژ و جریان استفاده می شود. که کاهش جریان باعث کاهش قطر سیم های انتقال می شود. بنابراین با کاهش قطر سیم ها هزینه ها نیز کاهش می یابد. در نزدیکی مصرف کننده در چند مرحله به وسیله ترانس های کاهنده ولتاژ کم می شود و جریان افزایش پیدا می کند. و در نهایت به مصرف کننده ولتاژ و جریان مجاز تحویل داده می شود.
دسته بندی کلی انواع ترانس ها:
- برحسب توان
- بر اساس محدوده بسامدی که دارند
- بر اساس ولتاژ
- بر حسب نوع کاربردی که دارند
- با توجه به نوع سیم پیچ ها و جریانی که دارند
- با توجه به هدف نهایی که دارند
دلایل خرابی ترانس های تغذیه کدامند؟
- قطع شدن سیم پیچ ها
- نیم سوز شدن
- اتصال کوتاه در سیم پیچ ها
نتیجه گیری:
ترانس ها یکی از قطعات الکتریکی هستند. از این ابزارها بیشتر برای کنترل جریان و ولتاژ استفاده می شود. در این مقاله سعی کردیم شما را با تعریف ترانس و انواع ترانس ها آشنا کنیم.
اگر به دنبال فروشگاهی برای خرید انواع ترانس هستید پیشنهاد ما به شما فروشگاه ویراتصویر است. این فروشگاه با داشتن تیمی مجرب و آموزش دیده در زمینه نصب و تعمیر انواع ترانس ها آماده خدمت رسانی به مشتریان هستند.
0